Jeg kan skjønne hvorfor du er skeptisk, men hør på det her!
Vil du ha boller med litt mer fiber, men som fortsatt smaker som skikkelige boller, men som definitivt ikke er rundstykker? Da er dette oppskriften for deg.
Her bruker jeg litt sammalt hvete, men beholder alt det som gjør boller luftige og myke.
🌾 Ingredienser (ca. 20 boller)
- 1 liter hvetemel (ca. 600 g)
- 0,5 liter sammalt hvete, grov (ca. 300 g)
- 150 g sukker (evt 50/50 med sukrin gold)
- 1 ts salt
- 2 ts kardemomme (valgfritt)
- 2 poser tørrgjær
- 6 dl melk
- 150 g usaltet meierismør
- 2 egg
Pensling (kan droppes):
1 egg pisket med 2 ss melk
🍞 Fremgangsmåte
- Smelt smøret og bland inn melk og vann. Varm opp til fingervarmt (ca. 37 °C).
- Bland sammen hvetemel, sammalt hvete, sukker, salt og kardemomme i en stor bolle.

- Hell i væsken og tilsett egg
- Elt deigen i 15 minutter til den er glatt, myk og litt klissete.
- Dekk bollen med plastfolie eller kjøkkenhåndkle, og hev i 1 time.
- Del deigen i 20 eller færre emner
- Tilsett rosiner og trill runde boller.
- Legg på stekebrett med bakepapir, dekk til, og hev i 30–40 minutter.
- Pensle med egg og melk, og stek midt i ovnen på 225 °C (over-/undervarme) i 8–10 minutter til gyldne og luftige.
- Avkjøl på rist.

Disse bollene holder seg ferske i et par dager og egner seg perfekt til frysing. Tin dem på benken og varm dem noen minutter i ovnen, så er de faktisk like luftige og fine som nybakte.
Det eneste som er litt farlig her er at man har et «sunt» alibi siden de er litt grovere enn vanlig.
Noe av det viktigste for å få luftige boller er å elte deigen lenge!
